Tennis on mielenhallintaa

’Tennis is a perfect combination of violent action taking place in an atmosphere of total tranquillity.’
– Billie Jean King

Tennis on pelinä paljon muutakin kuin pallon lyömistä kentän toiselta puolelta toiselle puolelle. Se on ihmismielen kesyttämistä, täydellistä kehon hallintaa, arviointia, analysointia ja ennakointia. Tennispelaajan edellytetään käyttäytyvän korrektisti kentällä ja samalla kuitenkin ylläpitävän voimakasta voitontahtoa. Se miten minäkin päivänä peli kulkee kentällä, vaikuttaa loppupäivän mielialaan ja olotilaan – tämän me olemme varmasti kaikki kokeneet!

Miten hallita mieli ja optimoida aika pisteiden välillä?

Tennis on peli, ja sitä pitää oppia pelaamaan. Yksi tärkeimmistä osa-alueista unohtuu helposti valmennuksessa, nimittäin oman mielen hallitseminen. Siksi halusinkin kirjoittaa aiheesta blogiini, koska koen että mielenhallinta kentällä vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti peliin kentällä ja myös elämään sen ulkopuolella.

Optimoi ajankäyttö pisteiden välissä

Oletko ikinä ajatellut kuinka paljon tennisotteluissa on ns. tehokasta aikaa jolloin pallo on ilmassa ja aikaa pisteiden välissä. Aika pisteiden välissä ja puolten vaihdossa tulee käyttää huolella. Tuona aikana ehtii ajattelemaan ja tekemään monenlaista. Olette varmasti huomanneet monen huippupelaajan rutiinit. Ne ovat täysin harjoiteltuja ja toisilla jopa taikauskoista toimintaa; Nick Kyrgios ottaa nokoset, Serena Williams tilaa espresson ja Richard Gasquet vaihtaa mailan gripin jokaisessa puoltenvaihdossa.

Pelaajat harjoittelevat näitä kuin näyttelijät. Peli pitää pystyä pelaamaan lyömättä palloa. Kilpailutasolla tämä osa harjoittelua on pelaajien jokapäiväistä rutiinia ja sitä hiotaan monella tavalla. Riippuen siitä miten peli milloinkin kulkee, rutiini usein jaetaan kahteen eri lohkoon:

  • Green light = peli kulkee haluamallasi tavalla ja voit antaa niin sanotusti mennä vaan
  • Yellow light = peli takkuaa eli ota enemmän aikaa pisteiden välissä, keskity hengittämään ja luo uskoa itseesi

Harjoittele rutiini jokaisen pisteen väliin

Alla oleva neljän kohdan rutiini on yleisesti myös huippupelaajien käyttämä toimintatapa jokaisen pisteen jälkeen, jotta ollaan valmiita aloittamaan seuraava piste oikeassa mielentilassa.

1. Ensireaktio

Tämä vaihe kuvastaa sitä ensimmäistä reaktiota kun olet tehnyt virheen tai voittolyönnin. Rutiini on aina sama, teit virheen tai onnistuit.

Esimerkiksi, jos lyöt pallon verkkoon, kävele määrätietoisesti verkolle ja anna pallo vastustajalle. Luo samalla katsekontakti. Älä näytä vastustajallesi sisälläsi hallitsevaa harmitusta tai liiallista onnistumisen iloa. Tärkeätä on kuitenkin, että annat itsellesi positiivista palautetta! Monesti katsojia ei ole, joten taputuksia on turha odottaa.

2. Reaktio

Käänny ja kävele takarajaa kohti; nyt on aika harmitella vain lyhyt hetki ja sitten rauhoittua. Vastustaja ei näe kasvojasi, vain hyvän ryhtisi takaapäin.

Tavoitteena on päästä positiiviseen tai neutraaliin olotilaan mahdollisimman pian ja olla negatiivisessa tilassa mahdollisimman vähän aikaa. Tässä vaiheessa opitut hengitystekniikat ovat tarpeen, että pelaaja saa happea mahdollisimman paljon ja saa sykkeen alenemaan.

3. Uudelleen keskittyminen

Kävele muutama metri takarajan taakse ja kasaa itsesi. Rauhoittumishetki on nyt ohi. Luo katse mailan jänteisiin, aseta ne paikoilleen, keskity hetki. Näin viimeinen piste on pyyhitty pois mielestä. Visualisoi seuraava piste ja sen positiivinen lopputulos.

4. Valmiustila

Käänny vastustajaasi päin, nyt on aika tsempata itseäsi. Asetu syöttämään tai palauttamaan. Tee normaalit rutiinit ennen seuraavaa lyöntiä. Käy mielessäsi läpi muutama mahdollinen seuraava pallo ja ole valmis.

Jokaisella on omat rutiininsa – mikä toimii kenellekin!

Hengitä, luo päättäväinen katsekontakti vastustajaasi. Muista näyttää itsevarmalta vaikka aina ei siltä tuntuisikaan. Tässä vaiheessa on hyvä olla oma cheerleaderinsä ja sanoa ääneen tai mielessään oma voimaannuttava sana (‘come on, täältä pesee, energiaa’) – ja kuin huomaamatta, tuo tsemppi siirtyy nopeasti myös jalkoihin!

Ota rutiinin harjoittelu osaksi jokaista treeniäsi

Tennisottelu on usein pitkä ja tämä sama rutiini pitää toteuttaa joka pisteen välissä. Se vaatii valtavaa keskittymistä ja harjoittelua ennakkoon. Rutiinit hajoavat välillä, mutta niihin voi aina palata. Kaksinpelissä joka kestää noin 90 minuuttia, on pallo ilmassa keskimäärin 18 minuuttia (!). Hämmästyttävää, eikö totta?

Älä haaskaa aikaa pallojen välissä. Olit sitten syöttämässä tai palauttamassa, ajatuksesi vaikuttavat siihen miltä vartalossasi tuntuu ja suoraan esimerkiksi jalkatyöhösi. Pisteiden välinen ajankäyttö hallitsee vahvasti mielentilaasi. Anna aivoillesi virikkeitä, jotka nostavat energiatasoa, mikä taas mahdollistaa sinut pelaamaan ottelun viimeisen pelin samalla energialla, asenteella ja intensiteetillä kuin ensimmäisenkin.

Tuo pisteiden välisen rutiinin harjoittelu osaksi jokaista treeniäsi kentällä. On tärkeää löytää intervallit intensiivisen lyönnin ja siitä palautumisen välillä. Tätä samaa rutiinia harjoittelevat ja käyttävät myös huippupelaajat. Rutiinia harjoitellaan systemaattisesti, jotta sen pystyy toteuttamaan pahassakin paikassa. 

Kaikki tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta pystytkö huononakin pelipäivänä toteuttamaan tämän rutiinin?

Terkuin Mari